Vi serverar laktovegetarisk hälsokost i form ett generöst buffébord till frukost, lunch och kvällsmat. Däremellan finns fruktjuicer, hälsoshots och örtteer i mängd. På Masesgården är du aldrig hungrig men alltid hälsosam.

Vi tänker säsong, ekologiskt och närproducerat. Det medvetna köket hittar du hos oss på Masesgården.

Dagens måltider på Masesgården Hälsohem

7.15 En gammal hälsohemstradition – börja dagen med potatisvatten.
Det är basiskt och bra för syra/bas-balansen.

8.00 – 9.30 Vår goda frukostbuffé. Här finns frukt och bär, flingor, fröer, müsli, mandlar, nässlor, nypon, växtmjölk, fil, yoghurt, två sorters grötar, fil, yoghurt – allt för att du ska få energi fram till lunch.

10.45 Dagens juice, mixas av frukostens frukter och bär samt en hälsoshot.

12.00 – 13.30 Lunchen – dagens höjdpunkt. Laktovegetarisk buffé med mängder av rätter lagade av grönsaker, råkost, varma sallader, ångkokta grönsaker och 2 – 3 olika varmrätter. Börja gärna med de mjölksyrade grönsakerna – probiotika för tarmfloran.

14.30 Dagens örtte – varje dag serverar köket ett specialbryggt örtte.

17.00 – 18.30 Kvällsmat. Här äter vi mest på morgonen och mitt på dagen. Till kvällen äter vi lite lättare, soppa, bröd, ost och olika sallader. Detta för att förbereda kroppen för den goda nattsömnen.

Kökets filosofi

"Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel" sade Are Waerland.
Han var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt (född 1876). Han skrev artiklar, böcker och höll föredrag om hälsa som drog fulla hus.

Det mesta som Are Waerland talade om var ännu outforskat - vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse. Han förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol.

På Masesgården har vi följt Are Waerlands principer sedan vi startade 1976. Vi följer inte trender eller dieter. Vi återuppfinner oss själva genom att fortsätta skapa goda vegetariska rätter som våra gäster älskar och minns. Våra gäster ber ofta om recepten till vår goda mat. Ibland finns recepten bara i våra kockars huvuden men vi har även hunnit ge ut två populära kokböcker.

Välkommen till bords!