Maten på Masesgården

Maten på Masesgården

MASESGÅRDENS VEGETARISKA KÖK

Masesgårdens tre M är mat, motion och mental balans. Av dessa tre är maten själva grunden, för vägen till hälsa går genom magen.

Köket är själva hjärtat i vårt hälsohem. Vår engagerade kökspersonal levererar laktovegetarisk kost till både frukost, lunch och middag. De söker ständig utveckling för att lära sig nya spännande recept men filosofin kring maten är densamma sedan starten 1976, trots att trender kommer och går. För att minska matsvinnet tas så mycket som möjligt tillvara. Överbliven gröt blir en bra ingrediens till bröd och bär blandas ner i en stärkande smoothie. 

Frukost

Till frukost möts du av fyllda fat med olika sorters frukter, bär, nötter och fröer. Även yoghurt, fil, mjölk och egenproducerad växtmjölk samt två olika sorters gröt.

Lunch

Till lunch serveras stor vegetarisk buffé med kalla och varma rätter. Gärna med mycket vitlök. Det serveras alltid syrade grönsaker på lunchbuffén, som vd Staffan Malmqvist gärna påminner gästerna om att äta samt om vikten att tugga maten väl. Vissa skulle säga att lunchen är dagens stora höjdpunkt. 

Middag

Till middag bjuds det på soppa, nybakat bröd och ost tillsammans med sallader och goda röror.

Hos oss får du avstå från kött och fisk, kaffe och vin, men i gengäld får du så mycket annat som är berikande för både kropp och själ. Att äta vegetarisk mat ingår i själv hälsokuren på Masesgården Hälsohem. Du kan också lära dig mer om näringsriktig mat och viktminskning, i korta föreläsningar och i veckokurser som hålls av specialister inom området.

Matsalen Masesgården

MATEN PÅ MASESGÅRDEN

Vi serverar laktovegetarisk hälsokost i form ett generöst buffébord till frukost, lunch och kvällsmat. Däremellan finns fruktjuicer, hälsoshots och örtteer i mängd. På Masesgården är du aldrig hungrig men alltid hälsosam. Vi tänker säsong, ekologiskt och närproducerat. Det medvetna köket hittar du hos oss på Masesgården. Dagens måltider på Masesgården Hälsohem 7.15 En gammal hälsohemstradition – börja dagen med potatisvatten. Det är basiskt och bra för syra/bas-balansen. 8.00 – 9.30 Vår goda frukostbuffé. Här finns frukt och bär, flingor, fröer, müsli, mandlar, nässlor, nypon, växtmjölk, fil, yoghurt, två sorters grötar, fil, yoghurt – allt för att du ska få energi fram till lunch. 10.45 Dagens juice, mixas av frukostens frukter och bär samt en hälsoshot. 12.00 – 13.30 Lunchen – dagens höjdpunkt. Laktovegetarisk buffé med mängder av rätter lagade av grönsaker, råkost, varma sallader, ångkokta grönsaker och 2 – 3 olika varmrätter. Börja gärna med de mjölksyrade grönsakerna – probiotika för tarmfloran. 14.30 Dagens örtte – varje dag serverar köket ett specialbryggt örtte. 17.00 – 18.30 Kvällsmat. Här äter vi mest på morgonen och mitt på dagen. Till kvällen äter vi lite lättare, soppa, bröd, ost och olika sallader. Detta för att förbereda kroppen för den goda nattsömnen. Kökets filosofi "Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel" sade Are Waerland. Han var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt (född 1876). Han skrev artiklar, böcker och höll föredrag om hälsa som drog fulla hus. Det mesta som Are Waerland talade om var ännu outforskat - vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse. Han förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol. På Masesgården har vi följt Are Waerlands principer sedan vi startade 1976. Vi följer inte trender eller dieter. Vi återuppfinner oss själva genom att fortsätta skapa goda vegetariska rätter som våra gäster älskar och minns. Våra gäster ber ofta om recepten till vår goda mat. Ibland finns recepten bara i våra kockars huvuden men vi har även hunnit ge ut två populära kokböcker. Välkommen till bords!

  • Mat

Fasta

KLASSISK FASTA

Masesgården Hälsohem erbjuder dig att fasta under din vistelse hos oss. Det är en klassisk fasta som består av fräscha fastedrycker gjorda på frukt och grönsaker. Om du planerar att göra en utrensningskur, bör du gradvis trappa ner på maten. Undvik främst kött, fisk, ägg, bröd och ät mer råkost, sallad, frukt och bär. Under din fasta ska du dricka mycket vatten, 1 - 2 liter om dagen. När du kommer hit hjälper vi dig att komma igång på bästa sätt och ger förslag på vilka behandlingar som kan bidra till en effektiv utrensning. En stressig vardag med många krav, kemikalier i den mat vi äter, luftföroreningar, för lite sömn och vila… Allt det är saker som påverkar och stressar kroppen. Genom att göra en riktig fastekur renas kroppen och får ny energi. Utrensningen eliminerar slaggämnen, stärker immunförsvaret, gör att du känner dig lättare i kroppen, ökar fysiskt välmående och hjälper till att bryta gamla vanor.  

  • Mat

Salladsbuffé på Masesgården

LAKTOVEGETARISK KOST

Vi serverar god och grön mat som får dig att må bra. Näringsrik laktovegetarisk kost, vilket betyder att vi använder mjölkprodukter i matlagningen (fil, smör, ost, yoghurt, keso m m). Vi planerar maten utifrån säsong och använder i möjligaste mån råvaror från närområdet. Genom att äta enbart vegetariskt när du är på Masesgården, bryter du invanda matvanor och väljer kanske i första hand mer näring och färre tomma kalorier när du kommer hem. Den mat vi serverar på Masesgården har sitt ursprung i Are Waerlands filosofi, där tonvikten ligger på att maten ska vara hälsosam. Med bl a mindre salt, socker, vitt mjöl. Ingen processad mat. Vi gör t ex egen växtmjölk av sesam, havre, mandel och på frukostbordet finns även fil och yoghurt till alla goda frukter och bär. Baljväxter är en viktig proteinkälla och det använder vi i varmrätter, grytor och bönröror som pålägg. Om du har speciella krav på maten På våra bufféer skriver vi vilka rätter som innehåller laktos eller gluten, så att de gäster som är allergiska lätt hittar den mat som passar dem. Däremot kan vi inte tillgodose alla krav på vad som bör finnas på bordet, utifrån enskilda gästers önskemål. Vi har till exempel valt att inte ha processade veganprodukter. Våra bufféer är stora och rätterna är tillräckligt många för att alla ska kunna hitta sådant som passar dem.

  • Mat

Vill du ha våra bästa erbjudanden?


You are now subscribed