Om Masesgården

OM MASESGÅRDEN

Några dagar på Masesgården i Dalarna gör skillnad. Här kan du släppa alla krav och bara vara. Äta vegetarisk mat som får dig att må bra, komma i form med sköna motionspass, bada i poolen, lyssna på föredrag om hälsa och ta välgörande behandlingar.

Masesgården Hälsohems idéer baseras på en helhetssyn på hälsa. Mat, Motion och Mental balans är våra grundpelare och alla tre är lika viktiga för människans välmående. När kropp och själ är i balans mår du bra och håller stressen på avstånd. Hos oss finns tid att reflektera och känna efter. Som bonus får du nya krafter med dig hem. Det handlar inte om att förändra hela livet, bara att lägga till någonting som du mår bra av. Här blir du inspirerad, får distans och kan bara tänka på dig själv. 

Are Waerlands idéer lever kvar

Masesgården är Sveriges enda kvarvarande hälsohem, fortfarande trogna den ursprungliga ideologin om kropp och själ i balans. Vår filosofi som hälsohem bygger på Are Waerlands idéer. 

Are Waerland, 1876 – 1955, var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt och en föregångare, som redan i början av 1900-talet förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta kaffe, tobak och alkohol. 

Mat motion och mental balans

MASESGÅRDENS TRE M

På Masesgården har vi alltid arbetat enligt våra tre M; Maten, Motionen och den Mentala balansen – grunden i vårt koncept.  Alla gäster är olika och därför har våra ledare stor förståelse för att det som passar en person inte alls stämmer för någon annan. Det som är gemensamt för oss alla är väl att vi alltid har anledning att se över våra basrutiner och fundera på våra vanor – vare sig det handlar om maten, motionen eller våra tankemönster. Som vår Are Waerland formulerade saken ”Sätt hälsans hjul i rörelse”. Mat Måltiden på Masesgården är en tallrik energi som både stärker och reparerar. Du kommer inte känna dig hungrig. Det är en av hemligheterna när man äter som man ska och rör sig. Vi äter inte för att vi är hungriga utan för att hjärnan behöver energi och kroppen behöver näring. Jämn påfyllnad gör gott i kroppen. Regelbundna måltider är A och O. Motion Här handlar det om att få igång syresättningen i din kropp, mobilisera energi för dagens uppgifter och få känna dig stark och kunna lita på att du orkar. Att motionera handlar om att säkerställa krafterna för resten av livet. Det är aldrig för sent att få upp flåset. Kondition är färskvara och därför känner du skillnad direkt efter en vecka här på Masesgården. Genom motionen visar vi kroppen att vi lever, cellerna spritter av glädje när de får röra sig medvetet och konstruktivt. Totala motsatsen till stress – det handlar om att ta kontroll över hur du rör dig och mer medvetet hushålla med krafterna. Att inte ta i för mycket om det inte behövs. Att kunna ta i när det är nödvändigt. Och slappna av däremellan. Mental balans Mental träning handlar inte om att bli av med problem, utan konsten att hantera problem. Det du kan hantera skapar du ett förhållningssätt till och då upplever du det inte lika problematiskt. Att förstå sambandet mellan aktivitet och vila, avspänning och styrka. Många gånger är oro, stress och rastlöshet tecken på att kroppen har fått för lite motion. Det är omöjligt att finna mental ro i en stillasittande kropp utan energi. Det är därför våra tre M hänger så intimt samman. Motionen är en förutsättning för den mentala hälsan och vice versa.  När du har energi i kroppen får du bättre kontroll över tankarna, mår bättre och får en djupare förståelse för vem du är och vad du behöver. Här på Masesgården kan du lyssna på föreläsningar och öva medvetenhetsträning på olika nivåer. Likväl som du behöver hålla kroppen igång behövs disciplin och tålamod för att ta kontroll över tankarna och sinnet. Sinnesro går att öva upp, inget kommer automatiskt.

  • Om hälsohemmet

Trygghet & Corona

TRYGGHET & CORONA

För att du ska känna dig trygg och säker när du är hos oss, har vi vidtagit en mängd praktiska åtgärder, i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Självklart måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen.  God handhygien Tvätta händerna ofta och noggrant. Använd handdesinfektionsmedel. De som har symtom, känner sig sjuka eller tillhör en riskgrupp håller sig hemma. Rengöring Extra höga krav på städning och rengöring. Regelbunden desinfektion av ytor. Måltider Maten på buffébordet skyddas av plexiglasskivor och vi har utökade tider för buffén, så att det inte är för många kring bordet. Vi har också glesat ut mellan borden för att hålla avstånd. Vid sjukdom Vi erbjuder fri ombokning. Alla tar sitt ansvar och känner du dig dålig eller inte kan komma av andra skäl, kan du boka om din vistelse till ett annat datum. Hör gärna av dig om du har frågor.  Varmt välkommen!

  • Om hälsohemmet

bra att veta

BRA ATT VETA

Incheckning: från kl 15.00 på ankomstdagen. Om du kommer tidigare och vill äta lunch (12.30-13.30) kostar det 140 kronor. Meddela i förväg till receptionen så att köket vet. Receptionen är öppen mellan 8.30-18.00. Gemensam middag kl.17.30-18.30 och välkomstträff kl.19.00. OBS! Om du anländer senare behöver du ringa oss och berätta, så vi kan lägga ut nyckel till dig. Utcheckning: före kl 11.00 på avresedagen. Avbokning: Du kan avboka via telefon, e-post eller brev. Om du avbokar tidigare än 14 dagar före ankomstdagen tar vi ut en administrationsavgift på 600 kr. Därefter och fram till 4 dagar före ankomst är avgiften 1.500 kr. Avbokar du senare än 4 dagar före ankomst debiterar vi dig för 3 dygn. Ta reda på om du har en försäkring som står för avbokningskostnaden. Om du måste avbryta din vistelse: Om du på grund av sjukdom eller andra skäl måste avbryta din vistelse, betalar du för den tid du har bokat och gör i efterhand upp med ditt försäkringsbolag om återbetalning. Ren luft: Det är rökfritt på vårt hälsohem, men rökruta finns. En del av våra gäster kan vara överkänsliga mot syntetiska dofter, som parfym, rakvatten och vissa hudvårdsmedel, därför ber vi dig att undvika detta. För dig som vill ta med hunden har vi speciella hundrum. Packa bekvämt: Tag med badkläder och bekväma kläder och skor för både inom- och utomhusaktiviteter. Kaffeabstinens: På Masesgården serveras inget kaffe, ett tips är därför att sluta med kaffe veckan innan du kommer hit, så slipper du ha obehag med kaffeabstinens. Tv och mobiltelefon: Tv finns på två ställen på gården. Alla har sina mobiler avstängda i de gemensamma utrymmena, för ingen vill bli störd av andras mobilsignaler och samtal. Bubbelpool, gångstavar och cykel: På Masesgården kan du låna cykel, gångstavar, längdskidor, sparkstötting och kanot. Det kostar inget. Vill du använda bubbelpoolen kostar det 40 kronor per gång. Ej tillgänglighetsanpassat: Vår dalagård är tyvärr inte anpassad för rörliga funktionshinder. Det är exempelvis trappor på flera ställen. Ta kontakt med receptionen för mer information. 

  • Om hälsohemmet

Våra priser

VÅRA PRISER

Hos oss ingår det mesta i priset. Boende. Alla måltider med stor vegetarisk buffé till frukost, lunch och middag, däremellan färskpressad juice, örtté och frukt. Flera aktiviteter om dagen i form av olika motionspass och föredrag på tema hälsa, där du väljer vad du vill vara med på. Du kan låna cykel, gångstavar, skidor, spark, utegym, allt efter säsong. Poolen är öppen dygnet runt, liksom dam- resp. herrbastu. Vedeldad bastu vid Siljan. Meddela i förväg om du kommer med tåg eller buss, så hämtar vi dig i Leksand vid ordinarie in- och utcheckningstider. Pensionatsrum är med dusch och toalett i korridor. Gästrum är rum med dusch och toalett på rummet. Desto mer + blir finare rum. Här kan du läsa mer om våra olika rum. Alla priser anges per person och inklusive moms. EN GLAD NYHET! Vi sänker våra priser i genomsnitt med 10%. Nu mer än någonsin behöver alla ta hand om sin hälsa. Därför väljer vi att göra en generell sänkning av våra priser och istället arbeta mindre med kampanjer. HÄLSOKUR 7 DYGN ENKELRUM Pensionatsrum  11.765:- Gästrum  14.215:- Gästrum med altan/balkong 15.260:- DUBBELRUM Pensionatsrum  9.965:- Gästrum  11.715:- HÄLSOKUR 6 DYGN ENKELRUM Pensionatsrum  10.345:- Gästrum  12.445:- Gästrum med altan/balkong 13.345:- DUBBELRUM Pensionatsrum  8.760:- Gästrum  10.265:- KORTVECKA 5 DYGN ENKELRUM Pensionatsrum  8.935:- Gästrum  10.685:- Gästrum med altan/balkong 11.430:- DUBBELRUM Pensionatsrum  7.565:- Gästrum  8.815:- HÄLSOHELG 3 DYGN ENKELRUM Pensionatsrum  5.875:- Gästrum  6.925:- Gästrum med altan/balkong  7.375:- DUBBELRUM Pensionatsrum  4.975:- Gästrum  5.725:-

  • Om hälsohemmet

lotteri välgörenhet masesgården

HJÄLPPROJEKT

Masesgårdens hjälplotteri som startade i mars 2006 har bidragit och fortsätter att bidra till barns skolgång och kvinnligt entreprenörskap. Vi säljer lotter där alla pengar går oavkortat till välgörenhet och vi själva skänker vistelser på Masesgården som vinster. Pengarna samlas i en fond, där vi sedan beslutar vilka projekt som ska tilldelas pengar. Allt redovisas öppet, så att du vet vart pengarna går. Inriktningen är att stötta utsatta familjer, både lokalt och globalt samt kvinnliga entreprenörer genom mikrolån.  Skolprojekt i Kenya Med hjälp av våra gäster och vänner har vi byggt tre skolor i Kenya. Den första invigdes 2007 och är en förskola i Kilifi, där det idag går hundra barn. Nästa steg blev en förskola i Jimba för 165 barn. Tredje steget blev en skola på granntomten i Kilifi för barn  i 1:a – 3:e klass. Vi har låtit bygga och Kenyanska myndigheter driver sedan skolorna. Det senaste projektet har varit att bygga en riktig vattenbrunn, med svensk kvalitet, som garanterar lång hållbarhet. Foto: Kiva.orgMasesgården stöttar kvinnliga entreprenörer Nu fortsätter vi vårt engagemang i Kenya genom organisationen Kiva – en global aktör som möjliggör mikrolån till entreprenörer. Vårt fokus är att stötta kvinnor som är verksamma inom jordbruk och matproduktion. Alla lotteripengar går oavkortat till mikrolån, inte till administrativa kostnader. När vi får pengarna åter enligt en avbetalningsplan lånar vi ut på nytt till annan entreprenör. Om vi får kvinnor att växa, växer även samhällen! Lokala välgörenhetsprojekt Allt vi gör är en droppe i havet men många bäckar små gör skillnad.  De senaste åren har vi utvidgat och satsar mer på att hjälpa på närmare håll, genom att skänka pengar till Aktiv Skola, Operation Smile, Säkra Varje Unge och Hoppets Stjärna.  Bidra till Masesgårdens hjälpprojekt Ett varmt tack till alla er som köpt lotter och därmed ger en hjälpande hand till många utsatta människor.  Om någon önskar delta i vårt projekt så är det bara att kontakta Masesgården för lotter (100 kr styck). Dragning sker två gånger per år, på Midsommarafton och Nyårsafton. Vinsten är en vistelse på Masesgården. Det är även möjligt att sätta in en slant på BG 5893-4787 som är projektets Bankgiro.

  • hjälpprojekt
  • Om hälsohemmet

vänskapspris

VÄNSKAPSPRIS

VÄNSKAPSPRIS PÅ MASESGÅRDEN FÖR DIG OCH DINA VÄNNER Känner du någon som aldrig har varit på Masesgården, men som du tror skulle må bra av att komma hit? Erbjud vänskapspris! Dina vänner får 20% rabatt och du samlar poäng som gör att du får ett bra pris på din nästa vistelse. Ju fler gäster du värvar, desto högre rabatt, upp till 75% för din del. SÅ HÄR FUNGERAR DET När du anmäler dig till Vänskapspris får du fem värdecheckar att dela ut till dina vänner. När de löser in sina värdecheckar på Masesgården registreras de på dig, så att du kan samla poäng som ger dig rabatt på en vistelse. För att vara med i Vänskapspris ska du ha bott minst en gång på Masesgården. Maila följande uppgifter till [email protected]: Namn, adress, postnummer, postadress, mail och mobilnummer. Glöm inte ange att det gäller Vänskapspris. ERBJUD VÄNSKAPSPRIS TILL DINA VÄNNER De får en värdecheck av dig, som ger dem 20% rabatt på sin vistelse. Det enda villkor de måste uppfylla, är att de inte har varit på Masesgården tidigare. Värdechecken  gäller alla veckor under året som delbetalning för valfri vistelse för en person. Giltighetstiden är 1 år från det datum som är stämplat på värdechecken. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. UPP TILL 75% RABATT FÖR DIG Ju fler gäster du värvar desto bättre premie får du! Du väljer själv när du vill ta ut din premie, redan när du har värvat den första gästen eller när du har fått ihop flera. Giltighetstid 2 år. Premien kan inte kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Så här mycket rabatt får du som värvare: 1 gäst    15% 2 gäster 30% 3 gäster 45% 4 gäster 60% 5 gäster 75%

  • Om hälsohemmet

Vill du ha våra bästa erbjudanden?


You are now subscribed